57. Alay ve Manastır’lı Yarbay Hüseyin Avni Bey

0

22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verildikten sonra bir daha geri dönmemek, imanla yoğrulmuş ruhunu, memleketin yapı taşı yapmak üzere Çanakkale’ye doğru yola çıkan, 57. Alay bütün Türkiye’dir.
57. Alay bir memleketin kurtuluş azmi, varoluş mücadelesidir. 57. Alay, bir milletin bir olup sancağa dönüşmesi demektir. Çanakkale’de çarpışan 450 bin askerin ve 253 bin şehidin her birinde, 57. Alay’ın ruhu ve inancı vardır. Bizi zafere götüren ruh, o asil ruhtur.
Bu cansiperane mücadelelere ismini yazdıran tunç yürekli, demir bilekli yiğitler, Büyük Türk Milleti’nin şerefini ayaklar altına aldırmamak; gökleri bayraksız, minareleri ezansız bırakmamak için zerrece tereddüt göstermeden bedenlerini sağanak sağanak yağan ölüme karşı siper etmişlerdir.
Yüzbinlerce kahramanımızın, “Bir gül bahçesine girercesine” toprağa düştüğü, dünyaya kendilerini hayran bırakan mücadeleleriyle “Çanakkale Geçilmez” sözünü, daha doğrusu bu sözün arkasındaki inancı, imanı ve kararlılığı şanlı tarihimize kanlarıyla kazımışlardır.
Unutulmamalıdır ki, Çanakkale ruhu gönüllerde yaşadıkça ve bunu sahiplenen vatansever şahsiyetler oldukça, geçmişte ve günümüzde başarılmaya çalışılan bölücülük faaliyetleri kendine asla yaşam alanı bulamayacaktır. Bu vatanı korumanın bedelini kanıyla ve canıyla ödeyen bu aziz millet, bundan sonra da terör faaliyetleri ile sahnelenmek istenen kirli oyunları bozarak tüm saldırıları geri püskürtecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle; ‘Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler alabilir.’ sözleriyle Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatan topraklarını korumak ve savunmak için canlarını ortaya koyan geçmişten günümüze kadar ki tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi de saygı ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Yarbay Hüseyin Avni Bey: (d.1874, Manastır – ö.13. Ağustos 1915, Gelibolu Yarımadası, Çanakkale) Çanakkale Savaşı’nda 57. Piyade Alayı’nın komutanı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Cumhuriyet Senatosu Başkanı Emekli Orgeneral Tekin Arıburun’un babası.

1874 yılında bugünkü Kuzey Makedonya sınırları içinde bulunan Manastır şehrinde doğdu. Kaymakam olan babasının adı Ali, annesinin adı Fatma’dır.

Çanakkale Kara Muharebelerinin ilk günü olan 25 Nisan 1915 tarihinde Yarbay Mustafa Kemal’in emriyle Conkbayırı mevkisine gelerek, emrindeki 57. Alay ile yaptığı taarruzla 27. Alay’ın yardımına yetişti ve Anzak birliklerinin ilerlemesinin durdurulmasına büyük katkı sağladı. Daha sonra 57. Alay Sancağı’na Altın-Gümüş Kılıçlı İmtiyaz, Liyakat Madalyaları, Kılıçlı Mecidi Nişanı ile Osmaniye Nişanı, Türk Harp ve Alman Demir Haç madalyaları takıldı.

1915 yılının Ramazan Bayramı’nın ikinci günü (kimi kaynaklara göre birinci günü) olan 13 Ağustos tarihinde, günümüzde mezarının bulunduğu vadinin kuzeybatısındaki Kesikdere’de bulunan karargahına bir obüs mermisinin isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Karargahı yakınlarına gömülen cenazesi, daha sonraki yıllarda oğlu Tekin Arıburun tarafından bugünkü yerine taşındı. Ayrıca Yarbay Hüseyin Avni Bey’in üniforması İstanbul Harbiye Müzesi’nde sergilenmektedir.

Mezarın ayakucu tarafında dikdörtgen bir kaide üzerinde mermerden yapılmış Alay Sancağı bulunmaktadır. Binbaşı Avni olarak tanınır. Çanakkale Muharebelerinin en şanlı alayının komutanıdır. Alayın tamamı bu muharebelerde şehit olmuştur. Muharebenin başladığı günkü mevcudundan sağ kalan yoktur. Bu muharebe aynı zamanda dünya savaş tarihinde bahsedilen beş büyük çıkarma savaşlarından birisidir.

About The Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: