TÜRK SİYASETİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR (6)

0

Bu yapılaşmada öne çıkan figürler, Ekrem İmamoğlu, Süleyman Soylu, Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ekonomik ve medya ayaklarında da KOÇ grubu ve Demirören grubu.

Türk Siyaseti Yeniden Şekilleniyor” yazı dizimizin ilk 5 yazısında geçmiş yıllardaki Türk siyasetinin dizayn edilmesi ve son dönemin iktidarı AK Parti dönemiyle yapılanları ortaya koymaya çalıştım.

Nasıl ki, 1940’lu yıllar sonrası her 10 yılda müdahale, her 20 yılda yapılaşma olduysa 2000’li yıllar içinde de müdahale göründü ve şimdi 2020’li yıllara gelindi yeniden yapılaşma başladı.

Aslında Türk siyaseti  2020’li yıllar için yeniden planlanmaya 2010’lar itibariyle figürleri ve oluşumları boy göstermeye başlamıştı.

Bazı figürler ve bazı müdahaleler bunu açıkça gösterdi. 17 Aralık 2013 müdahalesinden sonra da yakındır yeniden Türk siyaseti dizayn edilecektir diye yazmıştım.

Çünkü Türk siyaseti kendi mecrasında gitmiyor. Siyasetçilerimizde popülist siyasetin etkisiyle buldukları güçlerin ihtişamıyla hükümet olma arzularının esiri oluyorlar. Bu esaret sonra pişmanlığa dönüşüyor ama pişmanlık fayda etmiyor.

Kısaca geriye doğru bakacak olursak, Adnan Menderes, Turgut Özal v.s krizler sonrası yapılaşma döneminde gelen hükümetlerin sonu çok içaçıcı olmadı.

2000’li yıllara geldiğimiz zaman 28 Şubat ve 2001 krizinin üstüne gelen AK Parti hükümetinin de sona doğru yaklaştığını 2020’li yılların yeniden yapılaştığını dizayn edildiğini bir süredir görmekteyiz. Kimse demesin yapılamaz, keşke öyle olsa ama maalesef yapılıyor.

Yeni yapılaşma içinde çok kişi ve siyasi parti olduğu gibi beynelmilel sermaye çevrelerinin de rolü büyük.

ABD VE AVRUPA SOKAKLARI

Kısacık 2000’li yılların projesinde hükümet olan Recep Tayyip Erdoğan, çocuk yaşta hedefe koyduğu siyasetteki semeresini özellikle 1994 İBB başkanlığı sonrası almaya başladı. İBB Başkanlığı sonrası gelişmeler ve 2000’li yıllara geldiği zaman Milli Görüş gömleğini çıkardık diyerek kurduğu AK Parti politikaları RP döneminin tam zıddı olarak ortaya çıktı.

İstanbul sokaklarındaki Erdoğan, ABD ve Avrupa sokaklarında boy göstermeye başladı. Hedefi olan bir teşkilattan kısa vadede hükümet olma yolunu seçmiş ama bazı güçlerin de desteğini almış bir şekilde 2000’li yıllara ayak bastı. ‘2000’li yılların yeni yapılaşmasında baş rol oyuncusu Erdoğan oldu.

BÜYÜK FOTOĞRAH ALİ BABACAN

2020’li yıllara geldiğimiz zaman yeniden yapılaşma bir süredir devam ediyor. Bu yapılaşmada öne çıkan figürler, Ekrem İmamoğlu, Süleyman Soylu, Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ekonomik ve medya ayaklarında da  KOÇ grubu ve Demirören grubu. Nasıl ki, 2000’li yıllara gelirken Doğan grubu ve Uzan Grubu olduğu gibi.

2020’li yılların planı öncekilerden biraz farklı olacak. Önceki yıllarda parlamenter sistem olduğu için sadece güçlü bir parti ve lideri olduğu zaman yetiyordu. Bu sefer yeni sistemde hem güçlü bir partiye ve liderine hem de güçlü bir cumhurbaşkanı adayına ihtiyaç var. Onun için büyük fotoğraf paylaşılacak. Parti ve aday profilleri.

2020’li yılların organizatörü CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu;

CHP geçmiş dönemlerine rağmen daha kucaklayıcı, her kesimi toparlamaya çalışan siyaseten de doğru bir politika izliyor. Tabi bu kucaklayıcı, ılıman politikasının sonucu nereye gider bilmem ama büyük fotoğrafta yerini alamayacak, Türk siyasetinin kalıcı tek direği olarak organizasyon görevi CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu yapıyor.

2020’li yılların parti ve lideri yeni dönemin büyük fotoğrafında uluslar ayağın desteklediği Deva Partili Ali Babacan;

Ali Babacan AK Parti Kurucuları içinde yer alan ve bakanlık yapmış sonrasında sessizce durdu parti içinde hiç mücadele etmedi. Önce Ahmet Davutoğlu’yla hareket edecek deniyordu, Toros dağlarında elele fotoğraflar verdiler ama sonrası ayrı düştüler. Ayrı düşmelerinin sebebini bilemiyorum ama tahminen Ahmet Davutoğlu daha yerli siyaseti benimserken Ali Babacan dış ayağı benimsemiş olabilir.

2020’li yılların partileri içinde yer alan İYİ Partili Meral Akşener,

bulunduğu parti içinde mücadele vermeye başladı. Seçimlerde oy kaybı olan partilerde doğal olan kan tazeleme olayı, MHP içinde beş genel başkan adayıyla yapılmak istendi. Kan tazeleme isteğine parti yönetimi direndi sonrasında parti kur denircesine önce aday yapılmadı sonra partiden ihraç istemiyle disipline verildi. İstifa ederek diğer genel başkan adaylarıyla birlikte İYİ Partiyi kurdu. Daha çok ülkenin problemleri üzerinde yaptığı çalışmalar bazı destekler görünse de uluslararası destekli büyük fotoğrafa konulması zor görünüyor. Fakat güçlü ve kilit partilerden birisi olacak.

Gene parti içi mücadele ile gelen, AK Parti genel başkanıyken eksen kaymasının olduğunu beyan eden, daha sonraları da içe yönelik partinin eksen kaymasından kurtulması için çaba sarfeden Gelecek Partili Ahmet Davutoğlu.

Davutoğlu. gördüğümüz kadarıyla daha yerli ve milli siyaset denilen Türk siyasetinin temiz bir zemine oturmasını isteyen bir politika güdüyor. Parti içi çalışmaları ve parti içine yönelik eleştirileri getirdiği zaman dikkat alınmak yerine parti kur dercesine ihraç kararı ile disipline verildi. Davutoğlu’da dört arkadaşıyla birlikte istifa ederek partisini kurdu.

2020’li yılların parti ve liderleri olarak başrollerde oyuncular bunlar.

Bunların dışında Memleket Partili Muharrem İnce ve Türkiye Değişim Partili Mustafa Sarı gül sadece geri planda oyuncular olur.

Muharrem İnce Cumhurbaşkanlığı seçimindeki aldığı oya güveniyor ama orada başka seçenek yoktu iki uçtan biri Erdoğan biri İnce seçmen tercihi ile %30 aldı bu oran İnce’nin oyu değil. Mustafa Sarıgül’de farklı bir şey olmaz.

Merkez ve muhafazakar sağdan gelen  Ali Babacan, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu bir karşılık görür. Merkez sağ her zaman bölünür.  Ama CHP bölünmez küçük puanlar bölünme sayılmaz. Dolayısıyla Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül CHP ve soldan oy alacakları için geri plan oyuncusu olurlar.

Gelecek yazımızda da Cumhurbaşkanlığı için büyük fotoğraf oyuncuları, sermaye çevreleri ile yeni yapılaşma üzerine olacak.

About The Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: