Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi’nin ilkeleri ve kurucularını açıklıyor
İçişleri Bakanlığı’na yeni partisinin kuruluş başvurusunu dün yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, partinin ilkelerini ve kurucu üyelerini Ankara’da düzenlediği basın toplantısı ile açıklıyor.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu kurduğu yeni partinin kuruluş dilekçesini dün İçişleri Bakanlığı’na verdi.
Başvuruyu bakanlığa sunan heyette eski AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ve Selçuk Özdağ, eski AK Parti milletvekilleri Feramuz Üstün ve Yeşim Karağ, eski Vali İzzettin Küçük ve AK Parti’nin eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı yer aldı.
Davutoğlu’nun basın toplantısından canlı yayın:
Yeni partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığının ilgili birimine teslim eden Üstün ve partililer, yaklaşık 2,5 saat içeride kaldı.
Yeni partinin kuruluş dilekçesini teslim eden heyettekiler, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Siyasi Partiler Kanunu’na göre kurucular kurulu listesinde yer alan kişilerin başka bir siyasi partide üyeliğinin olmaması gerektiğini anlatan Üstün, bu konunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sorularak tespit edildiğini belirtti.
Üstün, listenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Kurucuların tek tek siyasi parti üyeliği sorgulanıyor. Bir başka husus, kurucu üyelerin kuruculuklarına engel herhangi bir sabıka kaydı olmaması lazım. Bunu da İçişleri Bakanlığının Hukuk Müşavirliği inceliyor. Biraz kurucu sayımız fazla ama artık eli kulağında aldığımız bilgilere göre. Alındı belgesiyle birlikte hukuki süreç tamamlanmış olacak. 150 civarında bir kurucular kurulu üyesi var.”
PARTİNİN ADI ‘GELECEK PARTİSİ’
Reuters haber ajansına konuşan Davutoğlu’na yakın bir kaynak partinin adının “Gelecek Partisi” olduğunu söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Davutoğlu’nun yarın yapmayı planladığı basın toplantısında, “Partinin ilkelerini açıklayacağını ve kurucu üyeler hakkında bilgi vereceğini” aktardı. “Parti kurma çalışmalarının son aşamaya geldiğini” belirten söz konusu kaynak, kurucuların parti tüzüğünde son değişiklikleri yaptığı bilgisini verdi.
KURUCULAR KURULU’NDA HANGİ İSİMLER VAR?
Bakanlığa yapılan başvuruda, 154 kişilik Kurucular Kurulu listesindeki isimler ortaya çıktı.
Gelecek Partisi Kurucular Kurulu’nda ağırlıklı olarak, AK Parti’den istifa etmiş ancak öncesinde partide yöneticilik kademelerinde bulunmuş, milletvekili olmayı hedeflemiş pek çok isim yer aldı.
Yine son dönemde AK Parti’nin iktidar biçimine yönelik eleştirileriyle gündeme gelmiş isimlerden bazıları da Davutoğlu’yla birlikte hareket etme kararı aldıklarını kurucu üye olarak gösterdi.
AK PARTİLİ İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ
Kurucular Kurulu’nda Davutoğlu’nun dışında 18 eski AK Parti’li milletvekili yer aldı. Bu isimler Abdullah Başcı, Avni Erdemir, Ayhan Sefer Üstün, Cemalettin Kani Torun, Cesim Gökçe, Cuma İçten, Feramuz Üstün, İbrahim Mustafa Turhan, Mehmet Ali Pulcu, Mehmet Atilla Maraş, Mustafa Baloğlu, Mustafa Bilici, Mustafa Öztürk, Ömer Ünal, Selçuk Özdağ, Şenol Gürşan ve Talha Erol Durmaz oldu.
Davutoğlu’nun Malezya’daki öğretim üyeliği döneminden iki öğrencisi de kurucu üye olurken, Başbakanlık dönemindeki danışmanı, yazar Etyen Mahcupyan da parti kuruluşuna katıldı.
BİR BELEDİYE BAŞKANI DA GELECEK PARTİSİ’NDE
Gelecek Partisi, kuruluş aşamasıyla birlikte bir belediye başkanlığına da sahip oldu. Kurucu üye Halil Kulak, 31 Mart seçimlerinde, bağımsız aday olarak Karaman’ın Sarıveliler ilçesi belediye başkanı seçilmiş ve bu görevini yürüten bir isim.
EMİNE ERDOĞAN’A YAKINLIĞIYLA BİLİNİYORDU
AK Parti ile görüş ayrılığına düşen isimlerden, KADEM kurucusu ve bir dönem Emine Erdoğan’a yakınlığıyla tanınmış Sema Silkin Ün de Gelecek Partisi’nde yer aldı. Eşi Taha Ün’se, AK Parti’ye yakın sosyal medya hesaplarını kontrol etmesiyle tanınıyor ve halen “Sağlam İrade” adlı hesabın yöneticisi.
NİHAL OLÇOK DA LİSTEDE
Son günlerde darbe girişimi gecesiyle ilgili sözleriyle dikkat çeken Nihal (Süleymanoğlu) Olçok da beklendiği üzere listede yer alırken, o gece Atatürk Havalimanı’ndaki direnişe katıldığı hikayesiyle AK Parti’ye yakın medya kuruluşlarınca sıkça konu edilmiş Abdülkadir Baykay da kurucu üye oldu.
Dış politika kanadından da son olarak Viyana Büyükelçiliği görevinde bulunmuş Ümit Yardım’ın kurucu olarak partide yer aldığı görüldü.
ESKİ YÖK BAŞKANI YUSUF ZİYA ÖZCAN SÜRPRİZİ
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığına getirilen akademisyen Yusuf Ziya Özcan da kurucu üye oldu. Özcan, diplomat kökenli olmamasına rağmen Polonya Büyükelçisi olarak atanmasıyla dikkat çekmişti.
Listede Kürt kökenli isim ağırlığı da dikkat çeken bir başka unsur oldu.
EKONOMİDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
Kurucular Kurulu’nda ekonomiyle ilgili bazı isimler de göze çaptı. Borsa İstanbul’un yöneticiliğini yapmış eski vekil Turhan’ın yanı sıra Tuncay Dinç’in de listede olduğu görüldü. Merken Bankası’yla ilgili değerlendirmeleriyle tanınmış Kerim Rota da kurucu üye oldu. Vakıfbank’ın eski yönetim kurulu üyesi Ahmet Müfit Cengiz de listede yer aldı.
Listede iki eski baro başkanı da var. Elazığ’dan Adnan Demir ve Kayseri’den Ali Aydın.
Adnan Menderes hükümeti bakanlarından Hasan Polatkan’ın yeğeni Hasan Serdar Bilir de listede.
Kurucu üye olarak listede Muhammet Cüneyt Topbaş ismi de göze çarpıyor. Bu ismin Davutoğlu’nun aile üyeleriyle görüştüğü İstanbul’daki Topbaş’lardan birisi olup olmadığı merak konusu. Listedeki genç Topbaş’ın, BİM’in eski ortağı Mustafa Latif Topbaş ile akrabalığı olup olmadığı da bilinmiyor.
GELECEK PARTİSİ KURUCULAR KURULU’NDAKİLERİN İSİM LİSTESİ
Gelecek Partisi’nin Kurucular Kurulu üyeleriyle ilgili bilgiler AK Parti’yle ilişkileri bakımından özetle şöyle:
Abdullah Başçı: AK Parti 26. Dönem Milletvekili Abdullah Başçı
Abdülkadir Baykay: Darbe girişiminde Atatürk Havalimanı’nda direniş sergileyen isimlerden birisi olarak gündeme geldi, iş insanı
Abdullah Güzeldülger: AK Parti’nin Konya milletvekili adayı
Abdullah Teber: İstanbul Ticaret Odası’na başkan adayı, iş insanı
Abdullah Yeşil: Şanlıurfalı mali müşavir
Adnan Demir: Elazığ Barosu eski Başkanı
Ali Ahmet Çoktan: Ebru ve tezhip sanatçısı
Ali Akmaz: Prof. Dr., Selçuk Üniversitesi, AK Parti Konya milletvekili aday adayı
Ali Alper Uzun: AK Parti İzmir eski il yöneticisi
Ali Aydın: Eski HSYK üyesi, Kayseri Barosu eski başkanı, AK Parti Kayseri vekil aday adayı
Ali İhsan Dilmen: AK Parti Aydın-Nazilli eski kurucu üyesi, yöneticisi
Alper Kürşad Giray: AK Parti Aksaray eski il yöneticisi
Alptekin Hocaoğlu: Suriye’de insan hakları ihlalleri araştırmacısı
Avni Erdemir: AK Parti 24. Dönem Amasya Milletvekili
Aydın Altaç: AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı
Ayhan Sefer Üstün: AK Parti eski genel başkan yardımcısı
DAVUTOĞLU EYLÜL AYINDA AK PARTİ’DEN İSTİFA ETMİŞTİ
2014-2016 yılları arasında AK Parti’nin genel başkanlığını yürüten ve başbakanlık görevinde bulunan Ahmet Davutoğlu, 13 Eylül’de AK Parti’den istifa etmişti.
Yaptığı açıklamada, “AK Parti 18 yıl önce kurulduğunda ortak akıl, parti içi demokrasi ile geçinmeyi vadetmişti” diyen Davutoğlu genel başkanlığı bırakmasının ardından partiye ilişkin eleştirileri dile getirdiği ancak önerilerinin karşılık bulmadığını ifade etmişti.
Davutoğlu, “Yeni bir siyasi hareketi inşa etmek bizim için tarihi bir sorumluluktur. Bu çerçevede hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun bu ülke için sorumluluk hisseden herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz” şeklinde konuşmuştu.
ERDOĞAN DOLANDIRICILIK İLE SUÇLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu arasında geçtiğimiz günlerde ‘Şehir Üniversitesi’ nedeniyle polemik yaşanmıştı.
Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na bağlı İstanbul Şehir Üniversitesi’nin tüm varlıklarına Halkbank tarafından tedbir konulmuştu.
Erdoğan da Şehir Üniversitesi’nin “Halk Bankası’nı dolandırmaya çalıştığını” söylemiş, isim vermeden Davutoğlu’nu da suçlamıştı.
KARAR